Een leaner productieproces dankzij deze 3 KPI’s

Procesoptimalisatie is van groot belang voor elk productiebedrijf. Bottlenecks wegwerken, productiviteit verhogen, kwaliteitsfouten verminderen… het komt erop aan om de doorlooptijd te verlagen. Dit nastreven is niet meer dan logisch, maar resultaat boeken blijft vaak ver weg. 
Het draait om kansen. Als manager is het belangrijk dat je inziet waar die zich voordoen. Weet je wel waar de knelpunten zitten? Weet je welke medewerkers nog beter kunnen presteren? Kan je onmiddellijk zeggen waar zich productiefouten voordoen? Heb je die info in kaart? En leidt dit alles direct tot inzichten? Geen overbodige luxe, maar pure noodzaak voor productie.

 

Op weg naar een ‘leaner’ productieproces

Credon biedt je de juiste tools om deze kansen optimaal te benutten. Met de volgende key performance indicators (KPI’s) vergaar je alvast inzichten om je productieproces ‘leaner’ te maken.

 

 • Monitor Leverbetrouwbaarheid
  De (interne) leverbetrouwbaarheid toont procentueel aan hoeveel orders op tijd van afdeling A naar afdeling B gaan. Wie zijn interne leverbetrouwbaarheid goed opvolgt, detecteert vlugger een bottleneck. Deze bottlenecks vertragen de flow fundamenteel, met inefficiëntie als resultaat en in sommige gevallen zelfs kwaliteitsproblemen. Zo maakt de leverbetrouwbaarheid je inzichtelijk waar de vertragingen zich voordoen. Je ontdekt snel of de oorzaak bij een bepaalde afdeling ligt of elders.Ook gegevens over de werkvoorraadevolutie per afdeling of productiecel in de tijd kunnen erg verhelderend zijn bij het identificeren van bottlenecks. Je weet bijvoorbeeld of je een capaciteits- of planningsprobleem hebt door zowel de interne leverbetrouwbaarheid als de werkvoorraadevolutie op te volgen.

 

 • Plaats Productiviteit en %Direct tegenover elkaar
  ‘Lean manufacturing’ onderscheidt ‘waarde toevoegende’ en ‘geen waarde toevoegende’ acties. De laatste categorie vormt de ‘waste’ in je productieproces, een aandachtspunt! Werkuren worden verspild en de toegevoegde waarde voor de klant neemt een duik. Je kan productiviteitsissues identificeren door de begrote werkuren te bekijken t.o.v. de gewerkte uren. Zijn er te veel, of juist te weinig, uren begroot voor de opdracht? Moeten je werknemers wellicht veel handelingen uitvoeren die geen waarde toevoegen? Als de productiviteit per afdeling en ook per stuklijst geanalyseerd kan worden, kan dat tot verdere finetuning van de voorcalculatie leiden. Een accurate voorcalculatie draagt dan weer bij aan een betrouwbaardere productieplanning en dus aan meer ‘flow’.

 

 • Breng je Kwaliteitsfouten in kaart
  Af en toe sluipt er weleens een foutje in een product. Als je niet weet hoe of waar deze fouten zich voordoen, stapelen ze zich op en vertragen ze je doorlooptijd. Ze brengen extra kosten met zich mee, waar geen inkomsten tegenover staan. Het is essentieel om te weten wat de oorzaak van de kwaliteitsfouten is. Zit het probleem bij een bepaalde afdeling? Zijn het menselijke fouten of worden ze veroorzaakt door een slecht afgestelde machine? De oplossing ligt nochtans voor de hand. Breng kwaliteitsfouten eenvoudig in kaart en krijg onmiddellijk het antwoord op bovenstaande vragen. Zo ben je snel in staat de beste oplossing voor de fouten te vinden en mik je op onmiddellijk resultaat. Het positieve effect zal niet lang op zich laten wachten.

 

Zelf eenvoudig inzichten vergaren? Het kan.

Je bewust zijn van de KPI’s is al een goed begin. Om ze makkelijk op te volgen, de data efficiënt te gebruiken en verbanden te leggen, heb je data-analyse en visualisatietools nodig. Hiermee kan je duidelijke dashboards aanmaken die KPI’s tracken, verbanden leggen en inzichten formuleren. Bij Credon kunnen we je hierbij helpen.

 

Onze Qlik Sense pakketten laten je dit allemaal vlot en zelfstandig doen. Ze zijn uniek in hun soort dankzij het associatieve datamodel. Dat is technologie die je in staat stelt om alle KPI’s – on the fly – vanuit een zeer groot aantal invalshoeken en op verschillende niveaus te bekijken en te analyseren. Zoals op klant-, bedrijfstak-, stuklijst-, productieafdelings-, vertegenwoordiger-, werkvoorbereider- en order-niveau. Afhankelijk van de soort data zijn er varianten mogelijk.

Benieuwd welke inzichten Qlik Sense voor jou in petto heeft? Veel, en dat is geen loze belofte. We verdiepen ons graag in je situatie, zodat ook jij je data kan inzetten om je processen te optimaliseren

 

Klaar voor een ‘leaner’ productieproces en benieuwd naar de mogelijkheden? Vul dan onderstaand contactformulier in. Alvast bedankt!

 

 • Geef hierboven aan waarover je het wilt hebben.

 • Privacy policy
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.