Een dataplatform: mensen, processen én technologie. Drie basisprincipes voor een gebalanceerde aanpak.

Nu steeds meer bedrijven datagedreven werken hoog op de agenda zetten, ontwikkelen allerlei technologieleveranciers frameworks om een dataplatform te implementeren. Wij geloven echter dat niet de technologie het verschil maakt bij de implementatie van een dataplatform, maar dat mensen en processen bepalen hoe succesvol je bent. Daarom is het belangrijk dat bedrijven een meer geïntegreerde aanpak kiezen en een dataplatform beschouwen als de combinatie van mensen, processen en technologie die nodig is om een datagedreven manier van werken te ondersteunen. Een platform dat is ontworpen om betrouwbare en relevante informatie op te bouwen en te leveren voor alle use cases in de gehele organisatie. En dat volledig inzicht biedt in waar gegevens vandaan komen, waar ze zich bevinden en waar en door wie ze worden gebruikt. Hoewel technologie een belangrijke factor is bij de implementatie van een dataplatform, zullen mensen en processen uiteindelijk bepalend zijn voor de toegevoegde waarde. Tijd dus voor een andere aanpak!

Mensen, processen en technologie

Datagedreven worden gaat veel verder dan het implementeren van nieuwe technologie. Een ‘datacultuur’ is essentieel voor het succes en de duurzaamheid van elk data-initiatief. Het ondersteunen van mensen om de omslag van ‘buikgevoel’ naar datagedreven besluitvorming te kunnen maken is essentieel. Werken aan een datacultuur begint met het besef bij iedereen hoe waardevol data is voor de organisatie. Pas als gegevens worden gezien als een waardevol bezit, zullen ze ook als zodanig worden behandeld. De datavaardigheid van medewerkers moet ontwikkeld worden en ze moeten gemotiveerd worden om de processen en protocollen te volgen die nodig zijn om de kwaliteit van gegevens te bewaken.

Het succes van een dataplatform hangt ook af van de processen eromheen. Te beginnen met een agile manier van werken, die snelle realisatie van nieuwe use cases ondersteunt. Maar ook processen die alle juridische, privacy- en ethische aspecten van het werken met data borgen. En niet te vergeten processen om alle mensen die betrokken zijn bij de inzet van het dataplatform in deze hyper-verbonden wereld veilig met elkaar te verbinden.

Een dataplatform

Jouw organisatie heeft waarschijnlijk al geïnvesteerd in oplossingen om gegevens in te zetten voor verschillende use cases. Maar zoals veel bedrijven ben je waarschijnlijk tegen allerlei problemen aangelopen. Gegevens zijn misschien niet gemakkelijk toegankelijk, of er gaan meerdere kopieën van dezelfde gegevens rond. Misschien zijn de definities van gegevens onduidelijk, of is de kwaliteit van data twijfelachtig. En waarschijnlijk is de time-to-market van nieuwe data-oplossingen veel te lang. Laat staan dat je nieuwe manieren van gegevensgebruik kunt ondersteunen, zoals self-service BI of het verwerken en analyseren van gegevens in real time. Problemen die je er nu van weerhouden de volgende stap te zetten richting echt datagedreven werken.

Niet voor niets zijn veel bedrijven bezig met de realisatie van een dataplatform met als doel om alle historische – bedrijfsrelevante – gegevens op één plek op te slaan en toegankelijk te maken, zodat elke persoon (en applicatie) efficiënt datagedreven beslissingen kan nemen, met behulp van betrouwbare en consistente gegevens en flexibele analytische tools. Een goed werkend dataplatform zou moeten zorgen voor:

  • Het beschikbaar maken van alle relevante bedrijfsgegevens op een gecontroleerde en betrouwbare manier
  • De ondersteuning van de volledige levenscyclus van gegevens – van gegevensbron tot bruikbare inzichten
  • Ondersteuning van snellere, eenvoudigere en waardevollere besluitvorming
  • Het mogelijk maken van geautomatiseerde, real time besluitvorming
  • Ondersteunen van dataconsumptie in operationele processen
  • Een snelle implementatie van nieuwe use cases
  • Het faciliteren van self-service toepassingen

Een goed ontworpen dataplatform ondersteunt een verscheidenheid aan use cases, kijkt verder dan de vereisten van vandaag en bereidt je bedrijf voor op toekomstige behoeften.

Belangrijke principes

Elk bedrijf kan zijn dataproblemen overwinnen en de basis leggen voor een datagedreven manier van werken. Maar er zijn enkele voorwaarden die je zorgvuldig in overweging moet nemen. De integratie van gegevens in elk aspect van je organisatie stelt hoge eisen aan de onderliggende IT-systemen en aan mensen en processen.

Gegevens moeten op meer plaatsen bruikbaar zijn, in grotere volumes, met een hogere snelheid en voor complexere analyses. Ze moeten volledig, nauwkeurig en actueel zijn. En het belangrijkste is dat de mensen in de organisatie uitgerust moeten zijn om gegevens optimaal te gebruiken. Bij de start van de transitie naar een dataplatform moet zijn daarom de volgende principes van groot belang:

Ontworpen voor de cloud

Cloudomgevingen hebben een grote rol gespeeld in de digitale transformatie van bedrijven. Ze kunnen oneindig opschalen om het groeiende datagebruik en complexere toepassingen van gegevens makkelijk op te vangen. Ze passen zich aan aan de laatste technologische verbeteringen en innovaties, waarbij bijna dagelijks nieuwe functies worden vrijgegeven. En de meeste cloud providers zorgen tegenwoordig voor oplossingen met zeer hoge snelheid en beschikbaarheid, vaak met uptimegaranties. Bovendien heb je geen hoge investeringen vooraf en betaal je alleen voor de diensten die je gebruikt is om jouw toepassingen te gebruiken en niets meer. Dus als je wilt dat jouw dataplatform open, schaalbaar, flexibel, snel en kosteneffectief is, moet je het zeker ontwerpen voor de cloud.

Focus op verandering

Datagedreven worden vereist grote veranderingen in de bedrijfscultuur, de mensen en de manier waarop je georganiseerd bent. Het opbouwen van een datacultuur begint met het besef van de waarde van data voor de organisatie. Gebruikersacceptatie, kennis en vaardigheden zijn de sleutel tot het succesvol benutten van data. Het is belangrijk om iedereen die met data gaat werken goed te trainen en de inhoud van de training af te stemmen op hun rol. Naarmate het gebruik van gegevens toeneemt, zullen er binnen je bedrijf nieuwe rollen, taken en verantwoordelijkheden ontstaan. Om al deze ontwikkelingen in goede banen te leiden, moet je de implementatie van het dataplatform benaderen als een continu veranderingsproces in plaats van een eenmalig technisch project.

Zorg goed voor je data

Als je bedrijf gegevens als een belangrijk bezit beschouwt, moet je ze ook goed beheren. Een doordachte en goed geïmplementeerde datamanagementstrategie is daarom onmisbaar. Dat omvat het opstellen van een data governance programma, het opzetten van beleid en tools voor het bewaken van datakwaliteit, en het implementeren van master data management om voor ‘één versie van de waarheid’ te zorgen. Je kunt alleen datagedreven worden als datamanagement een belangrijk en integraal onderdeel wordt van de bedrijfsvoering. Dit zorgt er onder meer voor dat gegevens eenduidig en betrouwbaar zijn, dat het eigendom duidelijk is, en dat duidelijk is wie welke gegevens voor welke doeleinden mag gebruiken.

Een referentie framework

Waar begin je bij het ontwerpen en implementeren van een dataplatform dat deze vereisten ondersteunt? En hoe zorg je voor een geïntegreerde aanpak waarbij mensen, processen en technologie allemaal op een goede manier aan bod komen? Om je daarbij op weg te helpen, beschrijven we in ons nieuwste e-book een referentie framework voor een cloud dataplatform. Met dit framework kun je de time to market voor (big) data-initiatieven aanzienlijk verkorten. Het helpt je na te denken over je aanpak en alle componenten die een cloud dataplatform moet bevatten en hun context en samenhang. Dit e-book is jouw gids op weg naar een echt datagedreven organisatie! Je kunt het e-book hier gratis downloaden.

Auteur

Jo Buyl Business delivery manager

Auteur

Bert Lenders Senior consultant