Hoe correct is je bedrijfsdata?
Om datagedreven beslissingen te kunnen nemen is het van vitaal belang dat de gebruikte gegevens van goede kwaliteit zijn. Credon helpt je met de inrichting van tools, richtlijnen, procedures, rollen en verantwoordelijkheden om datakwaliteit te monitoren en verbeteren. En we trainen je mensen hoe ze data kunnen controleren, valideren en opschonen.
Meetbare kwaliteit
Het niet goed op orde hebben van de kwaliteit van je bedrijfsdata kan grote gevolgen hebben voor je organisatie. Je loopt kans dat er allerlei foute beslissingen worden genomen en het vertrouwen in data kan drastisch dalen. Bovendien loop je allerlei risico’s, van financiële schade tot privacy schendingen, en van ontevreden klanten tot zelfs imagoschade. De meeste problemen met datakwaliteit worden veroorzaakt door menselijke handelingen. Data wordt incorrect of niet consistent ingevoerd, informatie wordt op de verkeerde plek ingevoerd of velden worden misbruikt door het ontbreken van de juiste functionaliteit in een applicatie.
Misschien klinkt kwaliteit van data als een abstract begrip, maar het tegendeel is waar. Datakwaliteit is juist heel goed meetbaar aan de hand van een zestal dimensies: compleetheid, nauwkeurigheid, consistentie, validiteit, tijdigheid en uniciteit. Het is de kunst om datakwaliteit door de tijd te monitoren op deze dimensies en waar nodig in te grijpen.
Duidelijke verantwoordelijkheden
Bij Credon weten we hoe essentieel het is om je medewerkers te laten begrijpen wat de waarde van data is en welke impact de invoer van data kan hebben op de datakwaliteit. Heldere richtlijnen voor data entry spelen dan ook een grote rol in onze projecten. Je medewerkers moeten ook getraind worden in het controleren, valideren en opschonen van data. En je hebt een organisatie en procedures nodig voor het monitoren en verbeteren van datakwaliteit. Waarbij verantwoordelijkheden duidelijk worden belegd, bijvoorbeeld door de introductie van data owners en data stewards.
Technologie speelt uiteraard een cruciale rol in het verbeteren van de datakwaliteit. Bijvoorbeeld door real time controles uit te voeren bij de manuele invoer van data, zodat datakwaliteit vanaf de bron wordt aangepakt. Met tools voor datakwaliteit is het mogelijk data continu te analyseren, beter te begrijpen en kwaliteitsproblemen te detecteren. Deze tools kunnen data ook automatisch opschonen en uniformeren, op basis van regels en richtlijnen. Datakwaliteit tools zorgen voor een significante tijdsbesparing en betrouwbaardere resultaten.
Een stappenplan
Onze consultants helpen je om in korte tijd grote stappen te maken met datakwaliteit. Daarbij doorlopen we samen de volgende stappen:
- Het in kaart brengen van alle data en databronnen in jouw organisatie en de benodigde connecties leggen.
- De data profileren zodat duidelijk wordt waar mogelijke datakwaliteitsproblemen liggen.
- Het opstellen van specifieke business regels om de kwaliteit te monitoren en verbeteren.
- Het inrichten van software en het opstellen van regels om data op te schonen.
- Het inrichten van je organisatie en procedures – en het trainen van mensen – om datakwaliteitsproblemen te voorkomen en op te lossen.
- Het continu monitoren van de datakwaliteit en waar nodig alarmeren bij het overschrijden van drempelwaardes.
Waarom Credon?
De consultants van Credon hebben al vele organisaties in een groot aantal sectoren geholpen hun datakwaliteit structureel te verbeteren. Ze helpen de juiste tools te kiezen en die op een goede manier te implementeren. Bovendien besteden ze veel aandacht aan de mensen en processen in je organisatie. Lees bijvoorbeeld hoe we Zorgbedrijf Antwerpen hielpen de klantervaring drastisch te verbeteren door te werken aan datakwaliteit.
Credon is Platinum Delivery Partner van Informatica, marktleider op het gebied van software voor datakwaliteit. Niet alleen hebben we uitgebreide kennis in de configuratie en implementatie van deze tools, we leveren ook training en support. Zo kun jij er zeker van zijn dat jouw ‘mission critical’ data betrouwbaar is en blijft en de basis kan zijn voor de juiste datagedreven beslissingen.