MDM

Verder dan één versie van de waarheid

Master data management (MDM) wordt vaak gezien als het creëren van één versie van de waarheid. Bij Credon gaan we veel verder dan dat, omdat de context waarin gegevens worden gebruikt een cruciale rol speelt in het beheren van je master data. Credon helpt je om MDM in te richten voor jouw organisatie en daarbij de juiste tools te kiezen.

360° beeld

Om je organisatie datagedreven te laten werken, moet je een bedrijfscultuur creëren waarin iedereen beseft dat hoge datakwaliteit een fundamentele vereiste is. Een cruciaal onderdeel hierbij is dat er slechts één contextuele waarheid bestaat in je organisatie met betrekking tot informatie. En dat iedereen zich bewust is van de rol en verantwoordelijkheid om die waarheid in stand te houden. Master data management zorgt ervoor dat er één unieke versie bestaat van alle kritische bedrijfsinformatie, maar wel binnen de context waarbinnen die informatie gebruikt wordt. Zo kan het adres voor een logistieke levering een andere zijn dan het adres voor de facturatie.

Voor veel organisaties is dit een grote uitdaging, omdat informatie verspreid is over verschillende afdelingen en systemen, wat leidt tot incomplete data en duplicaten. MDM helpt je om deze data silo’s te doorbreken, duplicaten samen te voegen en data records volledig te maken. Dit stelt je in staat om transparante toegang tot data te regelen, datagedreven te werken en producten en diensten te digitaliseren. Met goed master data management heeft iedereen in je organisatie toegang tot een 360° beeld van producten, klanten, leveranciers, locaties en medewerkers om belangrijke beslissingen kan nemen.

Eén master record

Credon helpt je bij de implementatie van de intelligente MDM-tooling van Informatica die zorgt voor AI-gedreven ‘match & merge’ van data uit al je gegevensbronnen. Maar in onze visie is MDM veel meer dan alleen het opzetten van een technische oplossing. Het is het samengaan van organisatie, processen én de inzet van technologie. Daarom helpen we je ook om de rollen, taken en verantwoordelijkheden te definiëren met betrekking tot master records en richtlijnen op te stellen voor het nemen van beslissingen over mogelijke duplicaten. We ondersteunen je bij het opleiden van medewerkers zodat ze het belang van master data begrijpen, maar ook heel praktisch getraind worden om op de juiste wijze te zoeken naar informatie. Daarnaast zetten we samen met jouw organisatie een master data team op dat getraind wordt hoe te beslissen welke records als dubbel/uniek beschouwd worden. Ondersteund met procedures en processen rondom master data.

Ook zorgen we ervoor dat MDM het beheer van stamgegevens in de tijd veel eenvoudiger maakt. Als een wijziging in een master record vandaag wordt ingevoerd maar pas in de toekomst van kracht wordt, wordt dat gemakkelijk afgehandeld door een MDM-tool. Iets wat in administratieve systemen vaak onmogelijk is.

Credon_eBook_BecomingDataDriven_cover1

E-book ‘Becoming data-driven’

Veel mensen associëren de term ‘dataplatform’ vooral met technologie, maar het gaat om veel meer. Dit e-book helpt je om een geïntegreerde aanpak te ontwikkelen waarin mensen, processen én technologie gebalanceerd aan bod komen.

Onze aanpak

Om MDM goed te implementeren, doorlopen we samen met jouw organisatie de volgende stappen:

  • Het in kaart brengen van alle master data en master databronnen en het leggen van de benodigde connecties.
  • De aanwezige master data profileren, waardoor je inzicht in de data en de mogelijke kwaliteitsproblemen krijgt.
  • Het opstellen van bedrijfsregels om de uniciteit van master data vast te stellen en te verbeteren.
  • Het inrichten van gespecialiseerde software om master records te creëren aan de hand van de gedefinieerde regels.
  • Het inrichten van je organisatie om duplicaten te voorkomen en op te lossen.
  • Het monitoren van duplicaten bij de verwerking van gegevens.

Waarom Credon?

Onze jarenlange ervaring helpt je om snel resultaten te boeken voor jouw organisatie, rekening houdend met een vlotte overgang tussen bestaande en nieuwe processen. We werken al meer dan 15 jaar met de producten van Informatica en onze consultants hebben al vele organisaties in de Benelux geholpen met het inrichten van master data management. Lees bijvoorbeeld hoe we Zorgbedrijf Antwerpen hielpen een 3600 klantbeeld te creëren om de klantbediening te verbeteren.

Bovendien zorgt ons dataplatform framework ervoor dat master data management geen op zichzelf staand initiatief is, maar een integraal onderdeel van al je data-initiatieven. Samen zorgen we ervoor dat de master data van jouw organisatie betrouwbaar is én blijft, en de basis vormt voor datagedreven beslissingen.

Meer weten?

Anton Beelen Consultant

Meer weten?

Jo Buyl Business Deliver Manager