Data-architectuur

Ontworpen voor groei en evolutie

Datagedreven werken kan alleen met een goed ontworpen data-architectuur die zorgt voor flexibiliteit, stabiliteit, veiligheid en performantie. Credon helpt je met het ontwerpen van je data-architectuur als integraal onderdeel van ons dataplatform framework.

Bouwblokken

Een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van een goed dataplatform voor je organisatie is het ontwerpen van de data-architectuur. De data-architectuur definieert de bouwblokken – en de samenhang ertussen – die nodig zijn om data op te slaan, te beheren en te analyseren voor de use cases in jouw organisatie. Zodanig dat je dataplatform de ‘capabilities’ kan leveren die nodig zijn. Op basis van de architectuur kunnen de betreffende onderdelen van het dataplatform vervolgens gebouwd worden.

Stabiliteit, veiligheid en performantie zijn belangrijke aspecten bij het ontwerpen van een data-architectuur. Verder is het essentieel dat je data-architectuur flexibel is en kan meegroeien met de evolutie van technologie én van het datagebruik in je organisatie.

Architectuur eigenschappen

De consultants van Credon begeleiden je bij het ontwerpen van een data-architectuur voor jouw organisatie. Daarbij zorgen ze ervoor dat je architectuur voldoet aan de volgende eigenschappen:

  • Modulair: een traditionele, monolithische architectuur biedt niet de flexibiliteit om mee te groeien met je organisatie en (meta)data uit te wisselen tussen oplossingen. Een modulaire aanpak zorgt voor schaalbaarheid, integratie en hergebruik.
  • Abstract: om te zorgen dat je dataplatform onafhankelijk van technologie en infrastructuur is een bepaald abstractieniveau vereist. Zodat je bijvoorbeeld eenvoudig de migratie van on-premise naar cloud kunt uitvoeren.
  • Integratie: slimme integratie zorgt voor uitwisselbaarheid binnen en tussen componenten in je ecosysteem. Van API’s tot het gebruik van het gebruik van open source of algemeen aanvaarde bedrijfs- en industriestandaarden.
  • Uitbreidbaar: nieuwe ‘capabilities’ moeten eenvoudig, snel en met weinig inspanning toe te voegen zijn.
Credon_eBook_BecomingDataDriven_cover1

E-book ‘Becoming data-driven’

Veel mensen associëren de term ‘dataplatform’ vooral met technologie, maar het gaat om veel meer. Dit e-book helpt je om een geïntegreerde aanpak te ontwikkelen waarin mensen, processen én technologie gebalanceerd aan bod komen.

Onze aanpak

Data-architectuur is voor ons geen doel op zich. Je ontwerpt een architectuur om je gebruikers te ondersteunen maximale waarde uit data te halen. En zo de strategische doelen van je organisatie te behalen. De data-architectuur moet er voor zorgen dat dataconsumenten snel kunnen beschikken over de juiste, veilige en stabiele functionaliteit om data te analyseren en visualiseren.

Bij Credon is data-architectuur dan ook een integraal onderdeel van ons dataplatform framework. Met behulp van dit framework kunnen we snel in kaart brengen waar de belangrijke behoeften van je organisatie liggen, hoe die vertaald kunnen worden naar data en welke ‘capabilities’ er nodig zijn. De data-architectuur beschrijft hoe de benodigde functionaliteit vervolgens gerealiseerd moet worden.

Waarom Credon?

Om een goede data-architectuur te ontwerpen zijn kennis en praktijkervaring onmisbaar. Onze consultants hebben grote organisaties in diverse branches begeleid in het ontwerpen van een flexibele data architectuur. Voor on-premise en cloud infrastructuren, maar ook in hybride situaties. Met aandacht voor mensen, processen én technologie.

Door onze integrale aanpak en het gebruik van een bewezen framework, zijn wij zowel je architect als je aannemer, zodat er een naadloze overgang is tussen ontwerp en realisatie. Bovendien zijn we jarenlange partner voor gerenommeerde technologie leveranciers als Microsoft, Informatica, MANTA en Qlik.

Meer weten?

Bert Lenders Senior Consultant

Meer weten?

Jo Buyl Business Delivery Manager