Dataplatform voor Van Moer Logistics: de balans tussen processen, mensen & technologie

Jouw hefboom voor groei

Een kwalitatief dataplatform – een must voor elke business. Want data komen vandaag ‘en masse’ binnen. Al die gegevens stroomlijnen en inzichtelijk maken is geen sinecure. Een dataplatform doet het werk voor je en creëert toegevoegde waarde voor jouw organisatie. Betrouwbare en kwalitatieve data vormen zo de basis voor betere besluitvorming en strategische voordelen. En dat zag ook Van Moer Logistics.

Wie is Van Moer Logistics?

In 1990 startten Jo Van Moer en Anne Verstraeten hun eigen transportbedrijf, dat uitgroeide tot een toonaangevende logistieke dienstverlener met 40 locaties wereldwijd. Met zo’n 500 trucks, 2.000 trailers en 800.000 m² magazijnruimte bieden ze een breed scala aan transport- en logistieke oplossingen. De snelle groei van het bedrijf bovenop de brede waaier aan activiteiten zorgt voor diverse business en data challenges.

Een dataplatform tackelt challenges

Vandaag staan bedrijven voor een reeks uitdagingen. De meest herkenbare voorbeelden even op een rijtje: het realiseren van groei, het verbeteren van de klantbeleving, het verlagen van kosten, het beheren en naleven van regelgeving en bijbehorende risico’s. Herkenbaar?

Bij Credon zagen we al ontelbare use cases hiervan passeren. We begrijpen deze uitdagingen als geen ander en ontwikkelden ons framework om ze aan te pakken. Onze data-oplossingen helpen bedrijven bij: 

 • het afstemmen van hun datastrategie op de prioriteiten van het bedrijf, 
 • het verbeteren van de klantervaring door gebruikers in staat te stellen relevante data te vinden, te begrijpen en te vertrouwen, 
 • het verlagen van kosten en het vergroten van de omzet met self-service mogelijkheden voor betrouwbare data-analyses, 
 • het zorgen voor betrouwbaarheid en verantwoord gebruik van data voor risicobeheer en naleving van regelgeving.

Deze uitdagingen zijn onze drive om jouw onderneming op basis van data ultrasterk te maken. Zo zijn we ook het verhaal bij Van Moer Logistics gestart. Op basis van enkele key-user interviews en workshops brengen we de datastromen in kaart, zowel vanuit een business als technisch standpunt, maar we kijken ook verder dan dat. We analyseren samen de data-noden, -doelstellingen en -uitdagingen van de verschillende departementen. Vanuit technisch standpunt beoordelen we de systemen. Is de huidige structuur future-proof en kan deze toekomstige uitdagingen aan?

Benieuwd hoe onze consultants & architecten ook jouw challenges tackelen?

Met een dynamiek van activiteiten binnen transport & distributie, warehousing, tank- & havenlogistiek is de datastroom immens. Dat al deze business units los van elkaar gebruikmaken van eigen systemen voor bijvoorbeeld warehousing, cleaning & repair, transport, ports en intermodal, maakt het er niet makkelijker op. 

 

Tel daarbij de complexe wetgeving voor de sector – zoals de continu veranderende regelgeving rond douane-goederen en Seveso – en je begrijpt meteen het belang van accurate dataopvolging. Incorrecte rapportage kan desastreuze gevolgen hebben met torenhoge boetes.” 

Jo Buyl, Business Delivery Manager

Dataplatform by Credon

Na de uitdagingen, de verlossing: een modern dataplatform met de juiste balans tussen mensen, processen en technologie. Met het Credon dataplatform framework gaan we altijd op zoek naar dat evenwicht.

“Ook bij Van Moer Logistics brachten we aan de hand van dit framework vervolgens de use cases in kaart. We startten met de integratie en implementatie van het nieuwe dataplatform. We leverden een sterke use case voor elke afdeling om solide buy-in te creëren en bepaalden samen prioriteiten” – Bert Lenders, Senior Consultant

Credon_eBook_BecomingDataDriven_cover1

Meer weten over dit dataplatform framework? Download ons e-book.

Veel mensen associëren de term ‘dataplatform’ vooral met technologie, maar het gaat om veel meer. Dit e-book helpt je om een geïntegreerde aanpak te ontwikkelen waarin mensen, processen én technologie gebalanceerd aan bod komen.

Op naar een succesvolle dataplatform implementatie

Het Credon dataplatform framework vormt de basis voor een progressief en concreet stappenplan: 

 1. Bewuste technologiekeuzes: afhankelijk van jouw omgeving en noden, en gebaseerd op onze expertise binnen Qlik, Microsoft en Informatica. 
 2. Een sterke basis bouwen: technisch, maar ook binnen de organisatie met de nodige processen. 
 3. Uitwerking van de eerste use case: met de nodige aandacht voor mensen, processen en technologie. 
 4. Evalueren: we trekken meteen lessen uit de eerste use case en kijken naar de impact op het vervolgverhaal.
 5. Volgende use cases: met onze lessons learned in het achterhoofd en opnieuw met focus op mens, proces en technologie.

“Na de zorgvuldige afweging van alle technologische opties, gingen onze data-architecten aan de slag! Bij de opbouw van het Van Moer Logistics dataplatform werden alle databronnen en systemen samengebracht in 1 grote funnel. Bovenop deze funnel installeerden we een centrale laag met enkele basisvereisten om zo één waarheidsgetrouwe basis te creëren. Op deze manier wordt de data eenvoudig én correct beschikbaar gesteld voor verschillende doeleinden (rapportering, data science, operationele taken). Hiervoor vertrouwden we op: Azure, Databricks, Synapse, Informatica en PowerBI. Deze futureproof manier van werken laat ons toe om: 

 • eenvoudig nieuwe databronnen te ontsluiten en toe te voegen
 • snelheid te maken bij de roll-out van rapporten
 • data gemakkelijk te herbruiken en over systemen heen te combineren

Dankzij deze solide basis heeft de uitwerking van de eerste use case niet lang op zich laten wachten. First-up, Seveso rapportering. ” – Anton Beelen, Consultant

Uiteraard zijn wij niet de enige die aan de slag gaan. Vanaf stap 1 is het data team bij Van Moer Logistics nauw betrokken in alles wat we doen. Als voorstanders van het ‘voor, samen, zelf doen- principe’ vinden we het belangrijk dat de teamleden aan klantzijde nauw betrokken zijn in alle stappen. Zo kunnen zij na de implementatie en testfase makkelijk zelf aan de slag. Zo werken we samen toe naar een succesvolle adoptie van de nieuwe oplossingen. 

Klaar om Van Moer Logistics achterna te gaan, je data te stroomlijnen & te groeien?

Meer weten?

Jo Buyl Business Delivery Manager