Q-food: een schat aan informatie om te openen
Q-food is de Belgische marktleider in vers vlees. Het bedrijf begon in 1973 als specialist in Belgisch Blauw rundvlees en levert vandaag vlees aan de horeca, de detailhandel en industriële keukens. Elke vestiging heeft zijn eigen specialiteit: de grote slagerij en de vegetarische afdeling op het hoofdkantoor in Lokeren, charcuterie in Chimay en het uitbenen van karkassen en steak haché in Neufchateau.
Een massa aan gefragmenteerde gegevens
Naast de eigen specialiteit heeft elk Q-food filiaal ook zijn eigen data. Die waren jarenlang versnipperd, in aparte databases. “We zaten op een schat aan informatie, maar we deden er niets mee”, zegt IT-manager Stijn Hofman. Hij begon eerst met Excel en Access. Maar die programma’s konden de enorme hoeveelheden gegevens niet aan. Ook de mogelijkheden om ze te analyseren en rapporten te maken waren te beperkt. Stijn Hofman herinnerde zich toen een BI-tool uit een vorige baan. Hij had de tool oppervlakkig leren kennen en kwam bij Credon voor advies.
Van financiële rapporten tot overuren
“We gebruiken Qlik Sense nu voor het maken van financiële maandrapportages en voor het verder optimaliseren van de orderinvoer – wat vaak nog een handmatige klus is – ter ondersteuning van vergaderingen. Nu maken we deze rapportages nog vooraf, maar het moet mogelijk worden om ze live te maken tijdens de vergadering.”
“We ontdekken voortdurend nieuwe mogelijkheden. Ook op het gebied van HR bijvoorbeeld. Met Qlik Sense kunnen we per afdeling zien hoeveel overuren elke medewerker maakt. Het zwart op wit zien van de gegevens heeft de ogen van de manager echt geopend.”
“We zaten op een schat aan informatie, maar we deden er niets mee.”
IT Manager Stijn Hofman
Voedselveiligheid
Qlik Sense is er niet alleen voor intern gebruik bij Q-food, legt Stijn Hofman uit. “Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) stelt terecht strenge eisen aan bedrijven zoals het onze. We kunnen nu snel en eenvoudig traceringsrapporten verzamelen.”
Twee jaar voorbereiding
Stijn Hofman heeft een goed advies voor bedrijven die een Business Intelligence tool willen gebruiken. “Begin op tijd met de voorbereidingen. Wij zijn twee jaar van tevoren begonnen: nieuwe databases, dezelfde artikelnummers, dezelfde productnamen etc. Als we nu een rapport maken nu, is het onmiddellijk beschikbaar voor alle sites.”