Veritas: snelle, schaalbare oplossing voor KPI analyse

Veritas is een creatieve winkelketen met een rijke geschiedenis die meer dan een eeuw teruggaat. De 120 winkels geven klanten alle gelegenheid om creatief met mode om te gaan. Veritas richt zich nu op internationale expansie.

Oplossing voor KPI analyse

Veritas is een creatieve winkelketen met een rijke geschiedenis van meer dan een eeuw. Vandaag bieden de 120 winkels de klanten alle mogelijkheden om creatief met hun look om te gaan. Het segment ‘Prêt à combiner’ bestaat uit juwelen, handtassen, kousen etc. De producten uit het segment ‘Prêt à créer’ – wol, stoffen en naaigerei – stellen klanten in staat om zelf dingen te maken. Veritas groeit snel: de omzet is in zeven jaar tijd verdubbeld tot 120 miljoen euro en de keten richt zich nu op internationale expansie.

Data warehouse is niet langer adequaat

Veritas bouwde een eigen data warehouse om alle analytische gegevens op te slaan. Maar door de groei van het bedrijf en de digitalisering explodeerde de hoeveelheid gegevens. De keten heeft momenteel 40.000 SKU’s (Stock Keeping Units). De bestaande oplossing was te beperkt en Veritas was daarom op zoek naar een schaalbare oplossing om gegevens te analyseren en te rapporteren. In een sector waar marges cruciaal zijn, was ook de prijsstructuur belangrijk. Qlikview won het pleit. “Onze IT-afdeling was vooral overtuigd door de snelheid en schaalbaarheid van de tool” zegt ICT-manager Johan De Witte. “Het management was gecharmeerd van de visueel aantrekkelijke rapporten.”

Verticale pijlers per afdeling

Vandaag gebruikt Veritas QlikView om operationele KPI’s te analyseren voor alle processen (aankoop, voorraadbeheer, boekhouding en HR) en om PDF’s te genereren en online te presenteren. De Qlikview omgeving is opgezet in verticale pijlers per afdeling, in de cloud. Elke afdeling heeft toegang tot de kleinste details van de operationele data.

De bedrijfscloud op geaggregeerd niveau geeft het management inzicht in bedrijfsgerelateerde KPI’s die afdeling X of Y overstijgen. “Onze bedrijfsanalisten zijn enthousiast over de snelheid waarmee een drill-down of zoom-out kan worden bekeken”, legt Johan De Witte uit. “Ze hoeven geen koffie meer te halen terwijl het rapport uit de printer rolt, zoals voor de komst van QlikView het geval was.”

Credon heeft ons intensief geholpen om zelfstandig te werken. De KPI’s die wij analyseren bevatten bedrijfskritische informatie. Daarom wilden we niet afhankelijk blijven van derden.

ICT Manager Johan De Witte

Bedrijfskritische informatie

“De IT-afdeling heeft twee Qlikview-experts voor de uiterst complexe processen, maar elk team kan zelf relevante resultaten zien. Zonder de IT-afdeling nodig te hebben”, legt Johan De Witte uit. “Credon heeft ons intensief geholpen om zelfstandig te werken. De KPI’s die we analyseren bevatten bedrijfskritische informatie. Daarom wilden we niet afhankelijk blijven van een derde partij.”

Technologieën

Alhoewel mensen en processen de belangrijkste succesfactor zijn voor een datagedreven organisatie, speelt de keuze van de juiste technologie een voorname rol. Door onze jarenlange ervaring met toonaangevende technologieën helpen we je de juiste keuze te maken voor jouw organisatie.

Credon_eBook_BecomingDataDriven_cover1

E-book ‘Becoming data-driven’

Veel mensen associëren de term ‘dataplatform’ vooral met technologie, maar het gaat om veel meer. Dit e-book helpt je om een geintegreerde aanpak te ontwikkelen waarin mensen, processen én technologie gebalanceerd aan bod komen.